Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Uuden auton katsastus

Uuden auton katsastus

  • tehnyt

Oletko ostanut uuden auton, mutta auton katsastusajankohta on sinulle vielä epäselvä? Näin voi olla monen muunkin uuden auton omistajan kohdalla, sillä katsastuslaki muuttui Suomessa vuonna 2018. Aikaisempi katsastuslaki määräsi auton katsastettavaksi vuotta aikaisemmin kuin nykyinen. Nykyään uuden auton katsastus tulee hoitaa, kun auto on ollut liikennekäytössä neljä vuotta. Tähän uuteen malliin siirryttiin pikkuhiljaa, ja nyt näyttää jo siltä, että kaikki autot katsastetaan uuden mallin mukaan.

Uuden auton katsastus

Milloin uuden auton katsastus pitää tarkalleen hoitaa?

Autojen katsastusvälit harvenivat, kun uusi laki astui voimaan. Nykyään uuden auton ensimmäinen katsastus hoidetaan autolle nelivuotiaana. Tämä tehdään siis kaikille 20.5.2018 ja sen jälkeen käyttöön otetuille autoille. Sitä vanhemmat mallit jatkoivat vielä vahan katsastusmallin mukaan seuraavaan katsastusaikaan saakka. Nelivuotiskatsastuksen jälkeen auto tulee katsastaa joka toinen vuosi niin kauan, kunnes auto saavuttaa kymmenen vuoden iän.

Kymmenenvuotias auto tulee katsastaa joka vuosi. Katsastuspäivä määräytyy aina edellisen katsastuksen mukaan. Ennen katsastuspäivämäärä katsottiin auton käyttöönoton mukaisesti, mutta nykyään auton voi halutessaan katsastaa vaikka kesällä, jolloin seuraavat katsastusajankohdat sattuvat aina samaan vuodenaikaan. Koska katsastusajan voi itse päättää, voi esimerkiksi käytettyä autoa ostaessa tai myydessä käyttää auton ensin katsastuksessa.

Uuden auton ensimmäinen katsastus edessä

Uuden auton katsastus ei välttämättä ole aivan yhtä jännittävää kuin pidempään käytössä olleen auton katsastus. Katsastus on siitä huolimatta aina jännittävä asia, sillä mietitään, meneekö auto läpi katsastuksesta ilman sen suurempia ongelmia. Vaikka kyseessä olisi vasta nelivuotias auto, kannattaa silti tarkastaa auton kunto ennen katsastusta. Miksi et vaikka huoltaisi autoasi ennen sen katsastukseen viemistä? Myös katsastustarkastus voi olla fiksu päätös.

Katsastustarkastuksen voi tehdä myös itse, jos edessä on uuden auton katsastus. Silloin voit tarkistaa esimerkiksi ajoneuvon valot, öljyn määrän ja laadun, jarrupalojen kunnon ja muiden kuluvien osien tarkastamisen. Jos tuntuu siltä, että luotat mieluummin ammattilaisen sanaan, voit myös käyttää auton katsastustarkastuksessa ammattilaisen luona.

Yleisimmät syyt hylätylle katsastuspäätökselle

Katsastuspäätös ei aina ole itselle mieluinen. Joskus myös uusi auto voi saada hylätyn katsastuspäätöksen. Syynä voivat olla niin ajovalojen ongelmat, jarrupalat, laakerit kuin muutkin auton kuluvat osat. Koska moni kamppailee katsastusten kanssa, kannattaa levittää tietoa katsastamisesta ja siihen valmistautumisesta. Hyvä idea voi olla esimerkiksi oma nettisivu tai blogi, ja kun päälle tehdään vielä Google-optimointi, löytävät kaikki tietoa etsivät oikealle sivustolle.

On olemassa myös sellaisia automalleja, jotka ovat vuodesta toiseen hylkäyslistojen kärjessä. Tällaisista malleista kannattaa lukea etenkin autokauppoja tehdessä, jotta välttyy pettymyksiltä tai osaa ainakin varautua edessä oleviin vikoihin. Moni saattaa myös lukea listoja läpi ennen käytetyn auton ostamista, mikä on erittäin hyvä idea.

Viimeinen ajankohta hoitaa uuden auton katsastus

Nykyään ajoneuvon voi viedä katsastukseen milloin tahansa. Auton historiatiedot kertovat usein sen viimeisimmän päivän, jolloin ajoneuvo on katsastettu. Kaikille ajoneuvoille on asetettu myös viimeinen katsastuspäivä, jolloin se tulee katsastaa seuraavan kerran. Katsastuspäivä selviää esimerkiksi Traficomin sivuilta oman rekisterinumeron avulla. Siitä kannattaa olla tietoinen, sillä katsastamattomalla autolla ei saa enää ajaa.

Auton katsastamatta jättäminen ei ole fiksu idea, sillä silloin auto asetetaan liikennekieltoon. Jos katsastuspäivä on jo mennyt ohi, auton saa ajaa vain lähimmälle katsastusasemalle. Muualle ajaminen katsastamattomalla autolla on kiellettyä ja voi johtaa esimerkiksi sakkoihin.

Nykyään uuden auton katsastus on tehty helpommaksi, ja koska katsastusajankohdan saa päättää milloin haluaa, voi hyödyntää esimerkiksi kesäolosuhteita. Kesäisin alla on kesärenkaat ja auto tuntuu toimivan huomattavasti paremmin. Silloin voi olla fiksu idea viedä auto katsastukseen lämpimänä ajankohtana. Jos taas talvi tuntuu sinulle paremmalta katsastusajankohdalta, voit myös päättää katsastaa autosi silloin.