Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Nopeimmat autot ja autourheilukilpailut

Nopeimmat autot ja autourheilukilpailut

Vauhti ja lyömätön nopeus ovat aina kiehtoneet ihmisiä, ehkäpä siksi on kehitelty aikojen kuluessa yhä uusia tapoja päästä määränpäähän ennen muita ja ensimmäisenä. Vanhat matkavaunut, joita vetivät parhaillaan yli neljä hevosta, nopeiksi jalostetut hevosrodut sekä autojen hevosvoiman lisääminen ovat olleet vain pieni alku nopeuskisoista hullaantuville.

Autourheilukilpailuja on alettu pitämään heti, kun autot ovat kynnelle kykeneet. Hymyilyttää, mutta niin tehtiin rautatiellä junavetureiden kanssakin.

Esimerkiksi Le Mansin 24 tunnin ajot aloitettiin niinkin varhain kuin vuonna 1923. Autourheilukilpailun tavoitteena on ajaa päivän aikan mahdollisimman pitkä matka, ja vuonna 2015 Porsche onnistui tässä!

Sen kunniaksi Stuttgartin Porsche-museoon on 13.-14. kesäkuuta ilmainen sisäänpääsy! Voi, kun olisin nyt siellä mukana juhlimassa Porschen voittoa! Autot ajavat Le Mansin kaupungin lähellä radalla. Kilpailu järjestetään vuosittain kesällä, lukuunottamatta toisen maailmansodan vuosia ja sen jälkeen (1939 – 49). Audilla on ollut menneinä vuosikymmeninä lähes katkeamaton voittoputki.

Valitettavasti Circuit de la Sarthen radalla tapahtui myös vakavin autourheilun onnettomuus. Vuonna 1955 kuljettaja ja 82 ihmistä saivat surmansa, kun palavan auton kappaleet lensivät katsomoon. Muilta onnettomuuksilta tai kuolonuhreilta ei ole valitettavasti tässä tai muissa autourheilukilpailuissa vältytty.

Nykyään suuren yleisön suosiossa ovat vuosittaiset Formula 1 –ajot. Suomalaiset villiintyvät, koska isänmaan lippua on liehutettu niin monena vuosikymmenenä. Muistamme omat suuret kilpa-ajajamme: Keke, Mika, J.J., Kimi jne. Nyt saamme myös ihailla Keken pojan Nicon hienoja ajosuorituksia Formula 1:ssä.

Formula 1 on kilpa-ajojen korkeinta aatelia. Se on myöskin maailman kallein urheilulaji ja sillä tehdään isot rahat. Jo yksistään yhden tallin logistiikan järjestäminen on organisaation taidonnäyte. Maailmanmestaruussarjaa seuraa ei vain kotoa television ääressä miljoonia katsojia, myös monet faneista lentävät yhdeltä kisapaikalta toiselle seuraamaan suosikkiensa ajoja.

Lajin karsimaattiset kilpa-ajajat sekä tallien omistajat antavat tapahtumalle hivenen glamourin tunnetta. Raha liikkuu kulisseissa, ja miljoonasopimukset ovat arkipäiväisiä. Moni pikkupoika haaveilee aloittavansa formula 1 –kuskin uran cartingilla. Jännittävää onkin nähdä, kuinka monta alan huippua Suomi tehtailee tulevaisuudessa.