Siirry suoraan sisältöön

Maailman ensimmäinen auto

Maailman ensimmäinen auto keksittiin jo yli 250 vuotta sitten

Itseliikkuvia kulkuneuvoja on suunniteltu ja kehitetty jo 1400-luvulta lähtien mm. Leonardo DaVincin ja Isaac Newtonin toimesta. Mutta maailman ensimmäinen ajoneuvo kehitettiin armeijan käyttöön. 1760-luvun Ranskassa keksijä Nicolas-Joseph Cugnotin sai tehtäväkseen kehittää maastossa toimivan tykkienkuljetusajoneuvon. Kyseisessä ajoneuvossa moottorina käytettiin tuhatkiloista höyrykattilaa. Kyseinen ajoneuvo on nähtävillä Pariisin Musée des Arts et Métiers -museossa. Ensimmäinen kaupallinen auto kehitettiin vuonna 1885 ja se patentoitiin vuotta myöhemmin. Saksalainen Karl Friedrich Benz valmisti auton, jossa käytettiin hänen itsensä kehittelemää ja suunnittelemaa bensiinimoottoria. Noista ajoista auton moottorit ovat kehittyneet huomattavasti samaa tahtia autojen kehittymisen kanssa. Kaupallisten autojen historia onkin mielenkiintoista tutkittavaa ja autojen kehitystä on hienoa seurata 1700-luvun lopulta aina nykypäivään.

Kaupallisen maailman ensimmäinen auto oli merkiltään Benz Patent-Motorwagen Nummer 1. Karl Benz oli suunnitellut auton, jonka voimanlähteenä oli nelitahtinen polttomoottori. Ajoneuvossa oli kolme rengasta ja se painoi vain 100 kiloa.

Maailman Ensimmäinen Auto

Karl Benz aloitti kaupallisten autojen kehittämisen

1800-luvulla myös saksalainen Gottlieb Daimler, kehitteli omaa polttomoottoriautoa. Yhteistyössä Daimlerin kanssa auton moottoreita kehitti Nicolaus Otto, jonka polttomoottorityyppi on käytössä myös nykyautoissa. Saksalaisten Benzin ja Daimlerin autojen valmistuttua myös ranskalaiset kiinnostuivat enemmän autoista kulkuneuvoina ja alkoivat kehittää niitä edelleen.

1890-luvulla Rudolf Diesel kehitti moottorityypin, joka käytti bensiinin sijasta dieselöljyä. Myös moottorin käyntitapa muuttui dieselmoottorin kehityksen seurauksena. Seuraavien vuosikymmenien aikana auton rakennekin koki suuria muutoksia. 1900-luvun alussa aloitettiin autojen sarjatuotanto. Oldsmobile Curved Dash oli ensimmäinen sarjatuotantoauto. Henry Fordin perustama Ford Motor Company aloitti autojen sarjatuotannon liukuhihnamenetelmällä, mikä teki autoista huomattavasti edullisempia.

Ensimmäiset autot Suomeen

1900-luvun alussa Suomeen saatiin ensimmäiset autot. Toukokuussa vuonna 1900 turkulainen maatalouskauppias Viktor Forselius toi myytäväksi Benz-merkkisen auton. Samoihin aikoihin ruotsalaiset Schubert ja Wagner myivät tiedettävästi ensimmäisiä autoja Suomeen. Toisaalta on olemassa ristiriitaisia tietoja ensimmäisistä autoista, sillä samoihin aikoihin Baltian maista tuotiin Venäjän kautta Suomeen ensimmäisiä ajoneuvoja.

1900-luvun puolivälissä autojen määrän lisääntyessä myös turvallisuus asiat nousivat esille. Auton katsastus tuli esimerkiksi Suomessa pakolliseksi 1940-luvun lopulla, vaikka ns. katsastuksia tekivät jotkut lääninherrat jo 1920-luvulla. Autojen turvallisuuden lisäksi myös autoilun aiheuttama ympäristön saastuminen nousi tärkeäksi asiaksi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuonna 1965 säädettiin laki, joka määräsi, että autojen pakokaasupäästöt oli saatava kuriin vuoden 1968 malleista alkaen.

Maailman ensimmäinen auto oli vaarallinen verrattuna nykyajan autoihin

Kun mietitään auton kehitystä suuressa mittakaavassa, niin maailman ensimmäinen auto oli yhtä vaarallinen kuin kaarnalaiva valtameren myrskyssä. Auto oli kolmirenkainen ja siinä ei ollut minkäänlaisia turvakehikkoja ja turvavälineitä. Onneksi nykypäivän autoissa on erilaisia turvavarusteita. Vaikka autoilu on lisääntynyt, niin liikenne on suhteutettuna turvallisempi kuin mitä 1700-luvulla. Autojen rakenteessa on tapahtunut suuria muutoksia, jotka ovat tehneet autoista myös pienempi päästöisempiä ja ilmastoystävällisempiä.

Auton moottorit ovat muuttuneet ja nykyään on saatavilla mm. hybridi – sekä täyssähköautoja. Auton moottoreista on tullut tehokkaampia ja niiden käyttöaika on kasvanut huomattavasti. Uusi teknologia on tuonut autoiluun paljon hyvää. Nykyaikana auton hankintakynnys on erittäin pieni ja ihmisten autokäyttäytyminen on muuttunut aikojen saatossa. Vaikka autot ovat kehittyneet, niin niiden perimmäinen tarkoitusperä on kuitenkin pysynyt samana, eli ihmisten ja tavaroiden liikuttaminen paikasta toiseen.

Maailman Ensimmäinen Auto