Siirry suoraan sisältöön

Auton kulut

Mitä kaikkea auton kulut pitävät sisällään?

Auton kulut kuukaudessa voivat yllättää. Hieman bensaa siellä ja lisää täällä, vähän pesua ja huoltoa, vakuutusmaksua ja kaikkea sellaista pientä. Pienistä puroista kertyy helposti suuria summia ja voikin todeta, että sinnehän ne rahat menivätkin tosiaan. Jos miettii vielä auton ostamista ja onko siihen varaa, ei ostosumma ole se ainoa johon pitää kiinnittää huomiota. Auto on mukava kapine olla olemassa mutta se voi muuttua myös murheenkryyniksi nopeammin kuin osaa arvata. Autoon ei pidä mennä myöskään rakastumaan tai muutenkaan tehdä ostopäätöksiä vain tunteella. Näissä asioissa on pidettävä järki mukana pelissä.

Kun auton kulut ovat pohdinnassa, täytyy laskelmiin mahdollisesti sisällyttää myös auton kulutus. Polttoaineet ovat melkoisen hintavia ja jos kulutus on korkea, voi tankkaamiseen saada kulumaan melkoisen mukavan osan tuloistaan.

Auton kulut

Ota auton kulutus huomioon auton valinnassa

Selkein kuluja aiheuttaja tekijä autossa on tietysti polttoaineen kulutus. Jos autolla ajaa päivittäin, kuluu polttoainettakin kohtalaisia määriä. Eikä ole yhdentekevää, ajaako kaupungissa vai maantiellä. Kaupunkiajo kuluttaa huomattavasti enemmän ja voikin miettiä, kannattaako jokaiselle nurkalle ajaa vai pääsisikö välimatkoja myös kävellen.

Autoa ostaessa kulutus on monelle yksi ratkaisevista tekijöistä. Väristä viis, kunhan sillä autolla on varaa myös ajaa eikä se seiso vain koristeena pihassa. Ajaako mieluummin hieman pienemmällä autolla ja polttoainetta kuluu esimerkiksi viisi litraa sataa kilometriä kohden vai onko tärkeämpää, että auto on isompi ja kuluttaakin vaikka kahdeksan litraa sataa kilometriä kohden. Siinä on valinta, joka kannattaa ottaa tosissaan.

Vakuutukset ja verot

Iso asia auton kuluissa ovat vakuutukset ja verot. Vähintään pakollinen liikennevakuutus on oltava ja jos haluaa suojata autoaan erilaisilla vapaaehtoisilla vakuutuksilla, nostaa se vuosittaisia maksuja. Riippuen autosta, maksettavaksi lankeaa myös ajoneuvovero. Bensiinikäyttöisestä autosta maksetaan vain perusosa, mutta diesel autossa se on nimellä käyttövoimavero ja huomattavasti kalliimpi.

Koska dieselautojen tulevaisuus puhuttaa, voi myös vielä miettiä onko se tarpeen. Tuleeko siis ajettua niin paljon, että se kannattaa. Kaskot, tuulilasivakuutukset sun muut voivat olla arvokkaita ja niiden kilpailuttaminen eri vakuutusyhtiöiden välillä kannattaa. Voi myös olla tarpeen ottaa selvää tiepalveluista, jos auto pettää tien päällä, on apu todella tarpeen.

Auton kulut yhteensä

Kun on laskenut kaikki kulut yhteen ja vetänyt henkeä hetken ehkä kauhistuen kuluja, on vielä otettava yksi asia huomioon. Autoilu kuluttaa autoa ja sitä pitää myös huoltaa ja katsastaa säännöllisesti. Luotetaanko tuuriin, että auton kulut johtuvat vain polttoaineesta, vakuutuksista ja veroista? Ei ehkä kannata. Autoissa on paljon kuluvia osia, joiden vaihtaminen on ajankohtaista kohtalaisen usein. Näin auton omistajana tuntuu, että yhtenään jossain kitisee jotain ja pitää vaihtaa jotain muuta.

Auton kulut kuukaudessa riippuvat täysin siitä, miten paljon autoa käyttää ja onko ottanut esimerkiksi arvokkaan autolainan sen hommaamiseen. Myös öljyt ja muut nesteet on tärkeä pitää kunnossa ja lisätä säännöllisesti. Kun autosta huolehtii asianmukaisesti, voi se antaa armoa ja olla rikkoontumatta liian pahasti. Tai sitten ei, autot ovat tietyllä tapaa melkoinen mysteeri ja toimivat vähän kuten niitä huvittaa.

Auton kulut