Siirry suoraan sisältöön

Auton katsastus

Auton katsastus on asia, jota ei kannata unohtaa

Katsastus väli autoissa on yleensä vuoden verran. Aivan uusien autojen kanssa ei tarvitse vuosittain käydä näytillä. Uudella autolla saa ajella 4 vuotta ennen ensimmäistä katsastusta jonka jälkeen tarkastuksessa on käytävä joka toinen vuosi, kunnes auto täyttää kymmenen vuotta. Tästä eteenpäin alkaa sitten normaali vuosittainen rytmi. Katsastus suoritetaan lähinnä liikenneturvallisuuden vuoksi ja siinä katsotaan, onko auto liikennekelpoinen sekä turvallinen niin kuskille itselleen kuin muillekin tiellä liikkujille. Katsastusta ei siis kannata vähätellä, se voi pelastaa henkiä, sillä autojen vikoja ei aina näe päälle päin saati ehkä ymmärrä itse kuinka paljon joku vika voikaan vaikuttaa.

Auton katsastus on siis hoidettava ajallaan tai auto joutuu ajokieltoon. Jos poliisi osuu katsastamattoman auton kohdalle, vievät he kilvet mukanaan heti. Auton katsastusväli löytyy rekisteröintitodistuksesta.

Auton Katsastus

Auton katsastusväli on yleensä vuosi

Koska vuosi on melko pitkä aika, ehtii siinä jo tulla jos minkälaista vikaa autoon. Eli vaikka auto olisi mennyt heittämällä läpi edellisellä kerralla, ei ole mikään ihme että seuraavassa katsastuksessa vikoja jo taas löydetäänkin.

Jos tietämystä ja osaamista löytyy itseltä tai lähipiiristä, on hyvä vilkaista läpi autoa välttyäkseen niin sanotuilta turhilta huomautuksilta. Polttimot on helppo tarkastaa, että ne palavat kaikki kuten myös äänimerkki. Mittaristossa palavat ylimääräiset valot kannattaa hoitaa pois, sille nekin vaikuttavat katsastuksen lopputulokseen. Turvavöiden toiminta on oleellinen asia, kuten myös ajovalojen suuntaus.

Autojen katsastus kehittyy

Kun ennen ei tarvinnut ollenkaan katsastaa ja siitä hiljalleen on noustu tähän tilanteeseen, että katsastushenkilökunnalla on sähköinen laite johon he syöttävät autosta tietoja. Enää ei riitä, että tietää autosta paljon vaan tulee myös hallita teknologiaa. Ei niin kauan aikaa sitten, katsastajalla oli paperinen lomake ja kynä mukanaan työtä tehdessä.

Varmasti maailman ensimmäinen auto ei läpäisisi nykyajan testejä. Ensimmäinen polttomoottoriton auto valmistettiin jo vuonna 1769 ja sen huippunopeus oli noin viisi kilometriä tunnissa. Nykyään kun autojen tehot ja nopeudet kasvavat, kasvaa myös tarve pitää huoli niiden hyvästä kunnosta. Kehitys kehittyy eivätkä autot varmasti jää siitä kyydistä joten katsastuksen on tultava myös mukana samaa tahtia.

Auton katsastus - kuinka päästä läpi?

Koska auto on monelle tärkeä väline ja olisi suotavaa, että siitä huolehdittaisiin muinakin aikoina, kuin vain silloin kun auton katsastus on ajankohtainen. Auton säännöllinen pesu voi säästää ruostevaurioilta, joiden syntymistä maantiesuola helposti edesauttaa. Myöskin asiallinen ajaminen säästää autoa. Jos kuuluu jotain ylimääräisiä ääniä tai tuntuu tärinöitä, kannattaa asiaan tarttua heti eikä odottaa, että mahdollinen ongelma suurenee. Jotkut äänet ovat harmittomia ja toiset taas sitten eivät, nopea tarkistus on halpa vakuutus.

Vuoden katsastus väli on melko pitkäkin aika ja siinä ehtivät monet pultit ja mutterit löystyä ja jopa ruostua. Jos siis vaikka renkaiden suunnalta alkaa kuulua ääntä, voi se olla kulunut jarruosa tai jopa laakeri, jonka rikkoutuminen kesken ajon ei olekaan välttämättä aivan pieni asia. Joten auton kanssa kulkiessaan kannattaa asiat ottaa vakavasti, se voi pelastaa onnettomuudelta.

Auton Katsastus